Priority nového Dunajského programu

19.1.2022

Počas programového obdobia 2021-2027 budeme pokračovať v podpore nadnárodnej spolupráce v dunajskom regióne a náš program bude riešiť nasledovné priority a špecifické ciele.

Priorita 1 - Inteligentnejší dunajský región

Špecifický cieľ 1.1 - Rozvoj a posilňovanie výskumných a inovačných kapacít a zavádzanie pokročilých technológií

Program sa zameriava  na rozvíjanie a posilňovanie výskumných a inovačných kapacít a na zavádzanie pokročilých technológií. Patria sem projekty, ktoré dopĺňajú hlavne národný a regionálny hlavný prúd inovatívnou a koordinovanou politikou, plánovaním a pilotným testovaním.
Factsheet  (PDF - 175.56 kB)

Špecifický cieľ 1.2 - Rozvoj zručností pre inteligentnú špecializáciu, priemyselnú transformáciu a podnikanie

Program podporuje projekty zamerané na inteligentnú  špecializáciu, priemyselnú transformáciu a prechod na priemysel 4.0 v dunajskom regióne. Program tiež podporuje opatrenia na zvýšenie medzi sektorovej spolupráce a inteligentného vytvárania sietí v obchodných, vedeckých a infraštruktúrnych sektoroch.
Factsheet (PDF - 170.01 kB)


Priorita 2 - Ekologickejší, nízko uhlíkový podunajský región

Špecifický cieľ 2.1 - Podpora obnoviteľnej energie v súlade so smernicou (EÚ) 2018/2001 vrátane kritérií udržateľnosti v nej stanovených

Program podporuje ekologizáciu sektorov energetiky a dopravy v podunajskej oblasti posilnením integrácie obnoviteľných zdrojov energie.
Factsheet (PDF - 171.53 kB)

Špecifický cieľ 2.2 - Podpora kapacít na prispôsobenie sa zmene klímy v podunajskej oblasti a riadenie katastrof na nadnárodnej úrovni vo vzťahu k environmentálnym rizikám, berúc do úvahy prístupy založené na ekosystémoch

Program podporuje opatrenia na zlepšenie kapacít na prispôsobenie sa zmene klímy a riadenie katastrof v súvislosti s nadnárodne relevantnými environmentálnymi rizikami, pričom sa zohľadňujú prístupy založené na ekosystémoch.
Factsheet (PDF - 175.00 kB)

Špecifický cieľ 2.3 - Udržateľný, integrovaný, nadnárodný manažment vôd a sedimentov v povodí Dunaja zabezpečujúci dobrú kvalitu a množstvo vôd a bilanciu sedimentov

Program podporuje projekty zamerané na vodné hospodárstvo v povodí Dunaja. Cieľom je zvýšiť  spoluprácu kľúčových aktérov na nadnárodnej úrovni  a zabezpečiť dobrú kvalitu a kvantitu vôd aj bilanciu sedimentov.
Factsheet (PDF - 209.19 kB)

Špecifický cieľ 2.4 - Ochrana a zachovanie biodiverzity v ekologických koridoroch a ekoregiónoch nadnárodného významu v podunajskej oblasti

Program podporuje riešenia pre nadnárodné ekologické koridory a zlepšiť  spoluprácu cezhraničných ekologických regiónov. Patria sem projekty zamerané na vodné biotopy a mokrade pozdĺž veľkých nadnárodných riek.
Factsheet (PDF - 209.09 kB)


Priorita 3 - Sociálnejší dunajský región

Špecifický cieľ 3.1 - Prístupné, inkluzívne a efektívne trhy práce

Program podporuje projekty zamerané na integráciu znevýhodnených skupín na trh práce, pričom osobitná pozornosť sa venuje regiónom, ktoré vykazujú vysoký podiel znevýhodnených osôb, spolu s riešením migrácie za prácou a nedostatkov v zručnostiach.
Factsheet  (PDF - 172.78 kB)

Špecifický cieľ 3.2 - Dostupné a inkluzívne kvalitné služby vo vzdelávaní, odbornej príprave a celoživotnom vzdelávaní

Program sa zameriava na rozvoj politiky a projekty, ktoré podporia dostupné a inkluzívne vzdelávanie pomocou inovatívnych modelov, programov a nástrojov. Očakávajú sa aj nové riešenia v oblasti odborného vzdelávania a prípravy na riešenie znevýhodnenia vidieka a migrácie von.
Factsheet  (PDF - 215.81 kB)

Špecifický cieľ 3.3 - Posilnenie úlohy kultúry a trvalo udržateľného cestovného ruchu v hospodárskom rozvoji, sociálnom začlenení a sociálnych inováciách

Program podporuje zvyšovanie dostupnosti a využívanie miestneho dedičstva a kultúry, najmä v cestovnom ruchu. Projekty by mali podporovať hospodársky a miestny rozvoj s aktívnym a inkluzívnym zapojením miestnych komunít do plánovania a riadenia miestnych aktív.
Factsheet   (PDF - 172.26 kB)


Priorita 4 - Lepšie riadenie spolupráce v dunajskom regióne

Špecifický cieľ 4.1 - Zvýšenie inštitucionálnej kapacity pre územné a makroregionálne riadenie

Program sa zaoberá riešeniami viacúrovňového riadenia na riešenie hlavných územných problémov, akými sú demografická transformácia a zvyšujúce sa rozdiely medzi mestami a vidiekom. Podporuje aj opatrenia na zlepšenie poskytovania verejných služieb a digitalizáciu.
Factsheet (PDF - 170.75 kB)